Зустріч з Янушем Бугайським

У Публічній бібліотеці бучанської громади відбулася зустріч з Янушем Бугайським, автором книги « Неспроможна держава. Інструкція з розшматування росії»  та Уляною Супрун, екс -міністеркою охорони здоров’я України, засновницею і редакторкою журналу The ARC.

Януш Бугайський — аналітик із зовнішньої політики, автор, лектор, колумніст, консультант і телеведучий зі США. Він є старшим науковим співробітником Фундації Джеймстаун (Jamestown Foundation) у Вашингтоні, автором 21 книги про Європу, росію і трансатлантичні відносини, а також оглядачем кількох ЗМІ у Сполучених Штатах і Європі.

У книзі автор описує ймовірні сценарії розпаду російської федерації і прогнозує наслідки зникнення росії з геополітичної мапи світу для сусідніх держав.

«Україна робить величезну послугу світу і я не знаю чи ми колись сповна зможемо відплатити їй за це» – сказав пан Бугайський.

Януш Бугайський  писав «Неспроможну державу» впродовж кількох років. Закінчив її чорновий варіант у січні 2022 року. Ще у 2016 році дійшов до висновку, що росія приречена на розпад. Для неї настає  «смутноє время» – період хаосу і криз, які вона пережила у кінці 16-го  на початку 17-го  століть та під  час розпаду у Першій  світовій війні. Тому важливо знати наскільки швидкою і руйнівною буде її загибель.

Є запит окремих республік на самостійність. Є люди, які бачать, що нарешті можна буде відірватися від імперії. Вони розглядають варіант обвалу росії і створення нових держав.  Деякі проживають у цих республіках, деякі – на еміграції.

Створено Форум вільних народів. Вже  відбулося шість форумів.  Перший пройшов рік тому у Варшаві. Згодом у Празі, Швеції, а 5-й у Європейському парламенті. Минулого місяця форуми відбулися у Вашингтоні та Нью-Йорку. На черзі – Японія.

Автора, зокрема, запитали чи з руйнуванням росії ми допоможемо вирости такому монстру як Китай. Януш Бугайський сказав, що потрібно зробити дві речі: збудувати коаліцію держав, які би захистили нові незалежні держави від можливих територіальних претензій. Це можуть бути Японія, Південна Корея, Таїланд, Філіппіни, Канада, США. І друге – активно працювати з новими незалежними державами дипломатично, політично, економічно.

Відповідаючи на  запитання, наскільки небезпечною може бути ядерна зброя для світу після розвалу росії, пан Бугайський сказав, що вона знаходиться у різних місцях. Тому слід працювати з тими новими республіками, на території яких вона буде знаходитися. І утилізовувати. Так, як це свого часу було зроблено в Україні.

На запитання щодо розповсюдження книги, Уляна Супрун сказала, що її перекладено на російську мову.  Книга буде в електронній формі і її можна буде безкоштовно прочитати.

Планується подарувати англомовний варіант книги конгресменам, сенаторам, мозковим центрам.

Гість віддав належне, зокрема, Бучі, яка, не дивлячись на жах, який їй довелося пережити, дивиться у майбутнє, активно відбудовуючись.

На закінчення зустрічі Януш Бугайський сказав:

– Я маю спеціальне звернення до Бучі та бучанців. Вас відвідують світові лідери, тож нагадуйте їм, що росія має розпастися. Нехай замість привозити квіти, вони краще сприяють цьому.

Данута КОСТУРА

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code