Свято української пісні у Ворзелі

Данута КОСТУРА

Лауреат Шевченківської премії, народний артист України, Герой України, геніальний композитор Ігор Поклад проживає у Ворзелі з 1960-х років. Досі мешканці селища не мали можливості побачити його на концертному майданчику.

І от сталося! Відбулося чудове пісенне дійство, в якому взяли участь відомі співаки, актори. Вони виконали низку пісень, які давно вже стали народними.

Легко і невимушено вели концерт Ольга Сумська і Дмитро Оськін.

Київський академічний муніципальний духовий оркестр під керівництвом Миколи Лисенка ( праправнука корифея української музики Миколи Лисенка) виконав кілька творів.

Під супровід оркестру Віталій Борисюк виконав пісню на слова Михайла Ткача «Моя Україно».

Оперний співак Влад Павлюк проникливо заспівав одну із найулюбленіших пісень композитора «Посміхнися доле» на слова Михайла Ткача. Ця пісня із фільму «Дударики» ( 1980 рік). Ведучі теплим словом згадали одного з найліричніших виконавців цієї пісні Віктора Шпортька.

Щиро і чуттєво виконали низку пісень Ігоря Поклада Анжеліна Швачка, Ірина Семененко, Тетяна Дяченко.

Ведучі подякували за організацію цього вечора Благодійному Фонду «Буча Хелп», який очолює Константин Гудаускас. Саме він вивіз під час окупації подружжя Покладів, матір пані Світлани та їх тварин.

Подякували і Бучанській міській раді, яка багато в чому долучилася, щоб цей вечір відбувся.

Під час окупації деякі документи пропали. Серед них і посвідчення «Почесного громадянина Ворзеля», яким є Ігор Поклад. Заступник голови Бучі вручив композитору нове.

Під час концерту прозвучала пропозиція регулярно проводити у Ворзелі Покладівські вечори та конкурс виконавців його пісень.

Закінчив концерт Павло Зібров. Він разом з усіма учасниками дійства заспівав пісню «Кохана» на слова Ігоря Бараха. Пісню, яку народ співає вже більше ніж 60 років, яку давно ввели у свій репертуар знамениті світові співаки.

Під «Кохану» хочеться танцювати. Що і зробили багато хто із глядачів.

Наостанок відбулася всеукраїнська прем’єра документального короткометражного фільму кінорежисера Семена Горова «Спомин про майбутнє». «Спомин» – назва твору Ігоря Поклада, який звучить у фільмі у виконанні Народного оркестру національних інструментів.

Семен Горов розповів, що задум фільму зародився, коли він почув про перебування подружжя Покладів у Ворзелі під час окупації.

Щоб зняти епізод, композитору спеціально довелося спуститися у підвал.

У фільмі зайняті митці з Харкова, Одеси. Кожен своїми засобами виражає всю суть війни з її вибухами, жертвами, з її трагедією.

«Не так страшно померти, як не спробувати вижити» – такими словами закінчується фільм. За словами режисера, ця стрічка «молитва за щасливе майбутнє України».

На закінчення Ігор Поклад сказав, що на вечорі «відчув до себе любов людей». Світлана Поклад подякувала всім присутнім, що розділили з ними радість, всім, хто був задіяний у вечорі, хто спричинився, щоб вечір відбувся.

Серед нас проживає надзвичайно талановита людина, яка підняла українську пісню на світовий рівень. Свій перший музичний шедевр на слова Бориса Олійника «Пісня не заблудиться» Ігор Поклад створив у 16 років. Другою піснею була «Кохана». А потім і решта – 150 пісень. Вони були і є на слуху, їх із задоволенням співали і співають всі, хто любить українську естраду. Багатьох присутніх на вечорі композитор повернув у їх молодість.

Данута КОСТУРА

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code