Біль втрати дому

 

Данута КОСТУРА

Війна диктує свій порядок денний для всіх прошарків українців. Для творчих особистостей, зокрема. Багато з них намагаються своїми засобами передати її руйнівну трагічність.

Днями у  ворзельському музеї відбулася презентація виставки керамістки Люби Плавської. Темою її робіт стали історії людей про їх втрачений дім, знищені місця, куди вони більше не зможуть повернутися. Їх тексти мисткиня викарбувала на тарілках скорописом 18 ст.

Взявши за основу косівську мальовану кераміку, Люба Плавська глазур’ю намалювала  втрачені  будинки. Глазурі косівської мальованої кераміки дуже сильно течуть під час випалу, формуючи потоки – «сльози». Тому, малюючи, керамістка не знає , що в результаті витягне з печі. Дім розпливається, як міраж.

На закінчення презентації Люба Плавська виконала разом з Сергієм Каденком кілька автентичних українських пісень. Вони є учасниками гурту «Царина», у якому Люба співає близько 10 років

Окрема подяка Тетяні Замідрі, ініціаторці проведення виставки у Бучі, після якої вже Ворзель перейняв естафету. Пані Тетяна, провівши у Ворзелі майстер-клас з гончарства, долучила до симпатиків гончарного кругу зо два десятки ворзельців.

Презентація пройшла на «одному диханні».  Багато хто з присутніх відкрив для себе красоту косівської мальованої кераміки, внесеної до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

І, безперечно, відкрив для себе багатогранну особистість, якою є Люба Плавська.

Коротко про мисткиню Любу Плавську

Любов Плавська 1985 р.н., родом із Тернопільщини. Закінчила ВМУРоЛ «Україна» (Кафедра дизайну) у 2008 році, School of Visual communication у 2013 році, була стипендіаткою програми Darmasiswa Міністерства освіти та культури Індонезії (традиційне мистецтво, 2014), вільним слухачем кафедри музичного фольклору Національної Національної музики. П. Чайковського (Київ, з 2009). Студентка Вечірньої музичної школи ім. К. Стеценка (клас флейти, Київ, з 2018). Учасниця низки ансамблів старовинної української та європейської музики (Sarmatica, Nova Radist, Chorea Kozacky, Tsaryna), член Всеукраїнської асоціації молодих дослідників фольклору (з 2010). У 2022 Закінчила Львівську Національну Академію мистецтв (художня кераміка) .

Після початку широкомасштабного російського вторгнення на територію України знайшла притулок у Чеській Республіці, де отримує ступінь магістра в UMPRUM, (Академія мистецтва, архітектури та дизайну у Празі) на кафедрі кераміки. Проводить майстерні традиційного українського співу. Учасник спільних творчих проектів у сфері сучасного мистецтва, виставляла свої керамічні роботи в Берліні, Познані, Відні, Брно, Празі, Україні.

Данута КОСТУРА

 

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code