Виставка “Кола Сільваші”

Данута КОСТУРА

В Українському домі розгорнута виставка «Кола Сільваші», присвячена творчості художника Тіберія Сільваші.

На пʼяти поверхах розміщені 170 творів 86  художників. Основу виставки складають роботи самого Сільваші і тих, хто працював з ним, хто впливав на нього чи на кого впливав він. 

 Зустрічає відвідувачів синя підлога, синій басейн і синя вода у ньому. Вода віддзеркалює все, що попадає у її «поле зору». І хоча глибина близько 3 см , проте відчуття, що стоїш на краю «безодні». Як сказали куратори, ця інсталяція Сільваші була частиною проєкту «Малярство» Єжи Онуха у 2000 році. Тоді «басейн» був квадратної форми. Простір Українського дому продиктував коло.

На другому поверсі розміщені роботи художників з України, Італії, Японії, Австралії, Угорщини.  Твори пронумеровані. Хто ховається за цими числами можна дізнатися, розкривши великий листок з прізвищами учасників.

Екскурсовод вводить відвідувачів у складний світ абстракції, метафізики, медитації, тощо. Цей мистецький світ вимагає особливої підготовленості поціновувачів мистецтва.

 На третьому поверсі домінують такі поняття як монохром, хронореалізм.  

Але не тільки. Тут можна побачити  портрети доньки та  дружини Сільваші,

 картини «Вечір на Русанівці»,

«Час приймати гостей». Є на виставці і портрет художника, написаний його викладачкою Тетяною Яблонською

, її кілька картин.

І «Натюрморт» самого Сільваші.  

На четвертому , п’ятому  поверхах зібрані, зокрема, фотографії, діафільми, які створював впродовж багатьох років на Українській студії хронікально-документальних фільмів.

Відтворені  схеми, які допомагають орієнтуватися у поняттях, якими часто послуговується Тіберій Сільваші. 

Тіберій Сільваші народився 13 червня 1947 року у м. Мукачеве, Закарпатська область. Член спілки художників України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 2022 року. Живе і працює у Києві. Картини Сільваші зберігаються у європейських музеях та приватних колекціях Європи і США.

Данута КОСТУРА

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code