«Фізматівець, вперед, на штурм вершин науки!»

Данута КОСТУРА

Це слова з гімну Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Минулого року Ліцею виповнилося 60 років.

 У 1963 році у Феофанії ( вул. академіка  Заболотного, 148) була створена спеціалізована школа-інтернат для найбільш математично обдарованих дітей з усієї України. З поглибленим викладанням фізики і математики. У 1991 році школа переїхала у нове приміщення за адресом  проспект Глушкова, 6,  Це неподалік від корпусів університетських природничих факультетів. З 1992 року школа носить теперішню назву.

За ці роки ліцей закінчили 6124 випускники, третина з яких присвятила своє життя науці. Серед випускників ліцею 6 академіків і членів-кореспондентів, 50 докторів наук, 600 кандидатів наук. 80 вихованців ліцею працюють у КНУ ім. Шевченка.

Про Ліцей і ліцеїстів

Факультативами, олімпіадами різних рівнів, конкурсами і турнірами математичних боїв  пронизане навчальне життя фізматівців. Тут постійно пульсує інтелектуальна енергія.

Діти, які поступили у ліцей вже мотивовані до навчання.

60 вчителів і 20 вихователів цю їх  мотивацію дбайливо плекають і підтримують, додають учням  впевненості,  щиро хвалять за успіхи.

Одною з надзвичайно позитивних якостей ліцеїстів є повна відсутність заздрощів. Вони щиро радіють успіхам інших. Бо ж ті зуміли докопатися до істини, до правильного рішення. Тут перш за все ціниться інтелект.Середовище мотивує і змінює дітей,  у них інші інтереси у порівнянні зі звичайними школами.

 За час Незалежності ліцеїсти здобули 96 медалей на Міжнародних учнівських олімпіадах з математики, фізики, інформатики,  хімії, астрономії.

Ліцей урочисто відзначає досягнення своїх учнів на олімпіадах. Цьогоріч в актовій залі нагороджували грамотами Зірок року, які зайняли призові місця на IV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади. Також нагороджували Зірок, які посіли призові місця в конкурсі-захисті  науково – дослідницьких робіт Малої академії наук.

Вчителі стимулюють бажання дітей займатися наукою, залучаючи їх до науково-дослідної роботи МАН. Серед педагогів 19 кандидатів наук.

Регулярно проводяться профорієнтаційні зустрічі на різних факультетах,  університетські викладачі часті гості у ліцеї.

У ліцей радо приходять його випускники, проводять з учнями мотивуючі зустрічі, діляться тонкощами своїх професійних здобутків. Їх силами та силами батьків були відремонтовані лінгафонний та хімічний кабінети, фізична лабораторія.

Та не єдиними «мозковими штурмами» живуть фізматівці.

«Розвиваємо не тільки інтелектуальні здібності, але й творчі. Проводимо багато позаурочних заходів. Спочатку деякі діти  бувають трошки закомплексованими,  а потім виявляється, що той танцює, той співає, а інший ухитряється суміщати і ліцей, і музичну школу. Вміння планувати свій день, вміння вибудовувати траєкторію, розставляти пріоритети – воно якось дисциплінує і тоді все складається», – каже директор школи Латишенко Людмила Анатоліївна

Про виклики

Директор ліцею Людмила Латишенко розповідає з якими викликами зіткнувся навчальний заклад після початку повномасштабної війни. Тоді,  за рекомендацією МОН, довелося вводити дистанційну форму навчання.

Влітку був набір і вже з вересня вийшли на очний режим.

Під час канікул  робили укриття,  готували приміщення до навчального року.

Педагогічною радою прийняли рішення ввести три форми навчання на 2022-2023 роки: очну, дистанційну і сімейну. З дистанційною було трохи мороки – кожен учитель підключав камеру десь для п’яти учнів- дистанційників, а зо п’ятнадцять  сиділи за партами. Для учнів з  сімейної форми раз у чверті вчителі відправляли завдання, а потім перевіряли. Було важкувато.

Так відпрацювали рік і вже у цьому навчальному році, який закінчився,  ліцей відмовився від  дистанційного навчання, залишивши очне.

Залишили і сімейну форму навчання, щоб діти, які вже більше року проживали за кордоном, мали можливість закінчити ліцей і отримати свідоцтво.

Ліцей планує залишити сімейну форму і на 2024- 2025 навчальний рік. Зараз появилася тривожна тенденція – батьки починають попереджати адміністрацію, що їх діти перейдуть на сімейну форму навчання. Вони побоюються,  що можуть бути змінені правила виїзду з України. Тому збираються вивозити своїх синів, яким невдовзі виповниться 17 років і  які навчаються в 10 чи 11 класі, за кордон. Але хочуть, щоб їх дитина отримала свідоцтво про закінчення фізматівського ліцею.

Вступні іспити

З набором у ліцей особливих проблем не має. УФМЛ і надалі цікавий і престижний, як для учнів , так і для їх батьків. Цьогоріч заяви подали 180 дітей. А це три дитини на місце. Правда, зараз більшість учнів з Києва і області. З західних областей України дітей майже не має. Цього року зареєструвалися більше, ніж у минулі роки учні з Харкова, Сум, Миколаївщини, Херсонщини. 

Вступні іспити тут особливі. Тричі на рік ( зима, весна, літо) працює підготовча школа абітурієнта. Для майбутніх  абітурієнтів проводяться тижневі начитки тем для учнів 7-8 класів, які планують поступати у 8-9 класи.  Потім – контрольна, де по результатах можна отримати бонус-  допуск на співбесіду. По співбесіді, оминаючи контрольні, зараховуються і переможці  олімпіад з фізики та математики.

Цьогоріч літню школу відвідувало близько 100 дітей.

«Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і витривалість молодості» ( Норберт Вінер).

Математика розвиває аналітичні, критичні здібності, логічне мислення, вміння прогнозувати. Ці риси ціняться у будь- якій галузі, тому не дивно, що фізматівці досягають успіхів не тільки у фізиці та математиці.

Свідоцтво про закінчення Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка – це своєрідний «кембриджський диплом» серед українських середніх навчальних закладів.

Данута КОСТУРА

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code