«Ми віруючі люди і ми переможемо»

Данута КОСТУРА

Такими словами закінчив свою недовгу розповідь про часи окупації  настоятель ворзельського храму Преображення Господнє Микола Волосянський.

Вони з матушкою Любою перебули окупацію у селищі. Могли виїхати, але отець не захотів полишати свою паству. 

На обійсті священника є пічка. У час окупації вона дуже виручила – хлібом, спеченим матушкою, пригощали сусідів, парафіян.

Завжди, виходячи з дому, одягав підрясник і брав хрест у руки.

Одного разу отцю повідомили по телефону, що на вулиці Композиторів у своєму будинку лежить вбитий руснею відомий науковець і що його потрібно похоронити. Коли зайшов у кімнату, побачив жахливу картину – собаки відгризли покійнику голову. Все у квартирі було потрощено. Отець Микола разом з сусідом вбитого, завернули тіло у простирадло і поїхали до церкви, щоб поховати на церковному подвір’ї.  Коли копали яму, підійшли двоє рашистів. Після короткої розмови відчув, що може разом з тим чоловіком опинитися у ямі.  На щастя – не сталося.

Після звільнення Ворзеля перепоховав вбитого у Києві, на Байковому кладовищі.

Через деякий час до отця звернулася дружина водія шкільного автобуса, щоб поховати її чоловіка. Він був вбитий руснею і лежав на вулиці. Отець разом з сусідом взяли тачку з нарами і привезли тіло на територію храму . Поховали поряд з першою могилою.

Випадків , коли прощався з життям було декілька. Особливо запам’ятався перший. Відчувши потребу помолитися перед церковною  іконою Пресвятої Богородиці, пішов у храм. Коли виходив, підійшли двоє з автоматами. Після запитання «ви помолілісь,  батюшка?» і відповіді, що помолився – зняли запобіжники з автоматів. В їх скляних очах побачив ненависть і зрозумів, що можливе все. Але Господь відвів – хтось їх покликав.

Твердо вірить, що тільки молитва допомогла все це пережити.

За час окупації побачив багато доброго і чуйного. Але було і достатньо лукавства, навіть з боку тих, від кого не чекав. 

Зараз життя у Ворзелі потроху налагоджується. У церкві теж. Про це говорить кількість парафіян на недільному Богослужінні.

Після окупації отець одночасно повінчав дві військові пари.

Життя продовжується.

Данута КОСТУРА

 

 

 

 

 

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code