Візитівка Бучі – міський парк

Данута КОСТУРА

Не дивлячись, що Бучанському  парку у цьому році виповниться лише десять років, його ставлять поряд з такими відомими парками, як Софіївка та Олександрівський. А бувалі туристи, які бачили багато європейських парків, вважають, що бучанський  у дечому навіть перевершує західні.

Парк розкинувся на  51 гектарі, в основному серед дубів та грабів. При вході відвідувачів зустрічає ротонда, елегантний французький дворик та Літній театр. У насиченому простором і повітрям  Літньому театрі проходять фестивалі, зокрема, Всеукраїнський фестиваль «Прем’єра пісні», Міжнародний музичний фестиваль «О-Фест». Одною із перших культурних подій, яка відбулася у парку, був симпозіум скульпторів. Після нього парк збагатився на  скульптури Мавки, Лісовика, Сирени, Лісового бога, Охоронця лісу тощо.

Поруч з літньою залою є мальовниче озерце. Його облюбували черепахи.

Через весь лісовий масив дбайливо прокладені доріжки, розмежовані на піші і велосипедні. Загальна протяжність – близько 7 км.

Є трьохгектарне озеро з облаштованим пляжем та набережною, басейн, де плавають червоні карасі. Розвелось їх  багатенько і досягли вже чималого розміру. Відвідувачам подобається їх  підкормлювати.

Дитяче містечко  недавно поповнилося залізницею з тунелем та двома станціями.

Появилася і  нова дитяча локація –луг з великими метеликами, де можна посидіти чи полежати.

Щороку розширює свою колекцію зона скульптур з металобрухту. Додались і скульптури динозаврів.  Серед дерев працює мотузковий екстрим-парк «Шалена Білка».

У парку проводяться різні змагання, виставки, музичні майстер-класи. Є скейтдром.

Працюють кілька кафе. Щороку, у День Бучі, тут проходить Фестиваль карася. Села, які входять до Бучанської громади, діляться своїм досвідом приготування карасів. Столи, за якими пригощаються гості, залишаються до наступного фестивалю. Тому є де перекусити тим відвідувачам, які віддають перевагу їжі, яку принесли з собою.  Столи довгі, дехто проводить тут  сімейне свято.

Працює прокат велосипедів, роликів, самокатів.

Трохи історії

Парк почали будувати у 2007 році. Директор товариства «Меліоратор» Василь Яцюк, розповідає, що ця  місцевість була заболоченою. Дерева гинули від надлишку води – високий рівень грунтових вод шкодив кореням дерев.  Проклали складну дренажну систему. Збудували три канали, які наповнюються водою з десятка струмочків, які пронизують територію парку. Вода з двох каналів впадає в озеро, з третього – у річку Рокач.

Перепад висоти між верхньою і нижньою частиною парку сягає 30 м, тому на каналах довелося робити каскад перегородок. Також через канали перекинуті місточки.

Спочатку повноводного озера не було – зникала джерельна вода. Довелось покрити дно півметровим шаром екологічно чистої голубої глини, яка є на території Бучі. Тепер відвідувачі можуть з комфортом покупатися, позагоряти – пляж покритий чистим якісним піском, розставлені лежаки. А щоб не зникали струмочки, їх русла покрили спеціальною плівкою.

Всі ці  дії оздоровили місцевість. В результаті маємо парк, який заслужено став візитівкою Бучі.

Данута КОСТУРА

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code