Академмістечко. Минуле і теперішнє

Данута КОСТУРА

У 1962 році на карті Києва появився новий житловий  масив – Академмістечко. Назву отримав завдяки великій кількості академічних  науково-дослідних інститутів. Вони будувалися на проспекті Палладіна та на одній зі сторін бульвару Академіка Вернадського.

Житловий масив Академмістечка

 По іншому боці бульвару Вернадського і вулиць  Доброхотова та Семашка було збудовано близько двох десятків цегляних пятиповерхівок. Там отримували квартири співробітники інститутів.

А по  середині житлового мікрорайону був створений великий вільний простір з дитячими майданчиками і яблуневим садом.

У центрі цього простору – двоповерховий будинок з музичною школою і ЖЕКом та дитячий садок.

У часи інтенсивної розбудови Академмістечка тут працювали чотири садочки. Мабуть тоді Академмістечко тримало першість по народжуваності.

Зараз цей простір упорядкований, осучаснений.

На початку 70-х  на протилежному, не забудованому боці вулиці Доброхотова ( колишня Капітанівська) виросли три девятиповерхівки-гостинки.

З кожним роком Академмістечко почало приростати новими сучасними багатоповерхівками та різними закладами, витісняючи приватну забудову, яка простягалася аж до святошинських озер.

У 1969 році був збудований модерний, як на той час, кінотеатр «Електрон» на 400 місць з торговим центром (бульвар Академіка Вернадського, 79), Кінотеатр діяв до 1993 року. Зараз тут розміщені магазин, відділення банку, аптека, кафе.

У тому ж році відкрито  спорткомплекс «Наука» (бульвар Академіка Вернадського, 32). Окрасою споруди стало мозаїчне панно. Нині тут працює плавальний басейн, тенісні корти на яких, зокрема, проходять міжнародні змагання з тенісу «Kyiv open». Є тут поле для футболу, пейнтбольний клуб.

У 1971 році по вулиці Семашка, 9 відкрилася школа №200, яка цьогоріч відзначила своє 50-ряччя. Мешканцям довелося поборотись за її статус як україномовної, бо неподалік на вул. Серповій, 20/6 вже  діяла російськомовна школа №185. Нині це фізико-математична школа ім. Вернадського.

У школі №200  з 1995 року учні поглиблено вивчають англійську мову. З 2010 року носить ім’я Василя Стуса. У 2012 році урочисто відкрито шкільний музей за участю рідних,  друзів, побратимів Стуса.

Школа № 200 може гордитися патріотичним духом, який панував тут. Так на початку перебудови тут був створений шкільний «Театр Слово», де старшокласники декламували вірші, які не віталися тодішньою владою.

У 200-й школі, зокрема, навчався Тарас Компаниченко. Проживав з батьками-науковцями неподалік, у гостинці по вул. Доброхотова, 5. Його, учня молодших класів, часто можна було бачити з бандурою у людних місцях. Вже тоді Тарас зачаровував своїм співом і грою.  Як правило, неподалік стояв батько, надзвичайно колоритна і патріотична людина.

В Академмістечку завдяки «хрущовській відлизі» проживали науковці з усієї України. Багато з них були «підковані» не тільки у фаховому плані, але й в історії. Василь Стус теж деякий час проживав у аспірантському гуртожитку ( бульвар Вернадського, 61). На будинку розміщено меморіальну дошку.

Приміщення гуртожитку перебудували і тепер тут до сотні однокімнатних квартир.

Неподалік проходить вулиця, теж названа на його честь.

А на вул. Семашка нині проживає побратим Василя Стуса – дисидент, багаторічний політв’язень Микола Горбаль. Про Миколу Горбаля тут: http://imounr.org.ua/1-%D1%96%D0%B7-41/

В Академмістечку проживало багато відомих особистостей. Так на вул. Семашка, 21 жив академік, директор Інституту філософії ім. Григорія Сковороди  Мирослав Попович.

Нині громадськість піднімає питання про перейменування вулиці Семашка на вулицю Мирослава Поповича.

Проживав тут і  Василь Німчук, мовознавець, член-кореспондент НАН України,  директор Інституту української мови.

На початку 70-х була збудована поліклініка №2 Лікарні для вчених Національної Академії наук України. Обслуговувала співробітників Академії наук. Нині теж лікує академічних працівників. Правда, їх тепер набагато менше. Інші громадяни теж можуть скористатися послугами лікарів, але платними. На будівлі поліклініки висить напис, що це  «Центр інноваційних медичних технологій НАНУ».

У 2011 році постав храм Миколи Святоші  (бульвар Вернадського, 85). Належить до Православної Церкви України. Тут регулярно проводяться паломництва до українських та закордонних святинь.

Границі Академмістечка нині стерті. Ще на початку 80-х вулицю Семашка перетинала річечка Нивка, через яку був перекинутий місток. А за річкою був базар. Нивка була своєрідним кордоном між Академмістечком і Святошинським масивом. Коли її загнали під землю, у бетонні труби, стерлися і кордони. Тепер житловий масив Академмістечко умовно тягнеться з одного боку до метро Житомирська, з іншого –  до метро Академмістечко.

Всі теперішні багатоповерхівки, дитяча школа мистецтв №8, гімназія «Академія»  збудовані на місці приватного сектору. Подекуди ще залишилися їх вкраплення. А якщо згадати глибше історію, то вулицю Семашка старожили ще довго називали Третьою просікою, а проспект Палладіна –  Четвертою.

Тепер по периметру масиву є кілька торговельних центрів, які додають привабливості району.

Науково-дослідні інститути Національної Академії Наук України

По проспекту Палладіна та бульвару Академіка Вернадського було збудовано низку академічних інститутів з лабораторними корпусами. З часом на базі цих інститутів утворилися ще кілька нових. Інститути будувалися величезні. Нині багато їх площ здаються в оренду, але багато пустують.

Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України,  проспект академіка Палладіна, 32/34

Інститут геофізики ім. Субботіна НАН України, проспект академіка Палладіна, 32

 

Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України, проспект академіка Палладіна, 34а

Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М,П. Семененка НАН України, проспект академіка Палладіна, 34

Фізико-технологічний інститут металів та сплавів, бульвар академіка Вернадського НАН України, 34/1

Інститут магнетизму НАН України , бульвар академіка Вернадського, 36б

Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України, бульвар академіка Вернадського, 36

Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, бульвар академіка Вернадського , 42

Інститут біоколоїдної хімії ім. Ф.Д. Овчаренка НАН України, бульвар академіка Вернадського, 42

Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, вулиця Академіка Кржижановського, 3

Міжвідомче відділення електрохімічної енергетики НАН України, бульвар академіка Вернадського, 38а

Міжгалузевий науково-технологічний центр видобутку руд і переробки рідкісних благородних і супутніх металів НАН України, бульвар академіка Вернадського, 42

Київський університет права НАН України, вулиця Доброхотова, 7а

Час, коли Академмістечко було всуціль молодим, енергійним, на той час особливим по духу і світосприйняттю, коли дитячі голоси і  сміх лунали з усіх куточків – минув. Нині з тих часів залишилася, в основному, наукова інтелігенція поважного віку.

А ще зелена оаза. Дерева виросли і між цегляними п’ятиповерхівками суцільні садки.

Тут є вдосталь місця для авто – мешканці у цих будинках  або старші люди, або молоді сім’ї.

Правда, цього не скажеш щодо більш нових будинків. Там все,  як і в інших районах Києва.

Але ні в одному зі столичних районів немає такого,  як в Академмістечку, бульвару академіка Вернадського.

У 1981 році на початку бульвару  встановили пам’ятник Володимиру Вернадському.

Бульвар з пірамідальними тополями, протяжністю 2,1 км,  починається від проспекту Перемоги  і тягнеться до метро Академмістечко, що на проспекті Палладіна.

Чудове місце для прогулянок.

Данута КОСТУРА

 

 

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code