Великий Піст – це прощення і примирення із собою

Настав час Великого Посту, час який ми називаємо періодом приготування до Пасхи, це час покаяння за наші особисті гріхи і гріхи всього світу.
Святий Великий Піст, також називають Чотиридесятницею – це одна з найдавніших і найбільш духовних практик християнської релігії. Історія Великого Посту давня і багата традиціями. Вона сягає апостольських часів. Передпасхальний піст називається Великим не тільки тому, що він найтриваліший, але й тому, що він суворий і найважливіший в житті церкви і кожного християнина.
Час Чотиридесятниці має своє велике значення для нашого духовного життя. Може сьогодні з різних причин ми не в силі так суворо постити, як постили колись наші пращури, але й сьогодні маємо обов’язок дотримуватися духовного посту – це духовне очищення і боротьба з нашими шкідливими звичками, обов’язок молитви, практикування християнських чеснот та добрих справ. І якраз ця наша духовна обнова є властивою і найважливішою ціллю Святого Великого Посту.
Початок посту — це час покаяння, це день спасіння. Час Великого Посту для кожного християнина – це час духовної боротьби, в якій беруть участь й душа й тіло. Душа бере участь через ревну молитву й роздуми, через контроль над думками та помислами, практикуючи християнські чесноти і роблячи добрі справи. Це внутрішнє настановлення душі проявляється назовні через піст і покутні справи нашого тіла. Без тілесного посту нема й духовного посту.
Піст тілесний, тобто утримання від вживання певних продуктів, має бути урівноважений з постом духовним. Сам по собі тілесний піст нічого не дає і не наближає нас до спасіння. Справжній піст має бути пов’язаний з молитвою, покаянням, утриманням від пристрастей, викоріненням злих вчинків, прощенням образ, творенням добрих діл і милостині. Кожен сам має визначити, що заважає його духовному життю, і відмовитися від цього”.
Основа посту – боротьба з гріхом через помірність, тобто обмеженість в чомусь. Саме помірність, а не виснаження приводить до перемоги людини над собою.
Першим обов’язковим кроком є прощення і примирення з собою і всіма іншими людьми. Прощення – це час, коли минуле залишаємо Богові, щоб отримати краще майбутнє. Простягнімо сьогодні руку прощення всім хто є поруч, щоб ми змогли разом подумати над своїм майбутнім у часі посту і радісно дочекатись Світлого Христового Воскресіння.

Святослав Соломко, в. о. заступника Голови Секретаріату УНР

Popularity: 1% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code