Старт Генерального плану Ворзеля

Данута КОСТУРА

На 31-й сесії 7 скликання Ворзельської селищної ради, яка відбулася 23 листопада 2017 року, дано старт Генеральному плану Ворзеля. Депутати також проголосували за повернення на баланс Ворзельської селищної ради двох дитячих садків, бібліотеки та ЦК «Уваровський дім».

Історія ворзельських «генпланів»

Голова селища Лариса Федорук у своєму виступі наголосила, що розробка Генплану фінансуватиметься з бюджету Ворзеля, на відміну від двох попередніх «генпланів» 2013 і 2014 років.

Нагадаємо, що  розробку проекту змін до цих «генпланів» оплачували ворзельські забудовники. За «генпланом» 2013 року планували забудувати територію санаторію «Зірка» (близько 6 га), ліс за «Медекспресом» (3га), територію колишнього дитячого табору «Буревісник» (вул. Декабристів і Курортна) та близько 3 га на полі ( в’їзд у Ворзель). У «генплані» 2014 р. забудовниками планувалося змінити цільове призначення ще 5 га рекреаційних земель.

Громадський активіст Ігор Грибенко сказав, що якщо б депутати проголосували за ці «генплани», то Ворзель за 3-5 років перетворився б у спальний район Києва. Так на вул. Тюльпановій (колишня Червоноармійська) планувалося 5 багатоповерхівок, так звані «готельним комплекси».

Громадськості не вдалося відстояти частину  території «Зірки» та табору «Буревісник». Там зараз стоять багатоповерхівки.

«Є версія, що оригінал Генплану  1988 -89-х років знаходиться в обласній раді, але нам не хочуть чомусь його надати. Вважається, що дійсним є той, який був останній. Коли б дістали старий план виникло би багато питань. За минулих каденцій намагалися узаконити те, що вже набудували, пороздавали», – сказав активіст Юрій Демчук.

Новий Генплан

Щодо Генплану теперішнього, то почнуть з топографо-геодезичної зйомки.

Чомусь другим пунктом стоїть розроблення Генплану, а не проведення науково-дослідних робіт Одеським «НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України» щодо обгрунтування визначення природної території  Ворзеля як курортної.

«Ми говоримо, що спочатку повинні визначити стратегію, а вже потім, виходячи  з неї, працювати над планом. Минулої сесії був представник Діпроміста, який розказував про варіант виокремлення якигось окремих курортних зон. Як це може існувати –  не зрозуміло», – сказав Юрій Демчук.

Інші виступаючі також наголошували на тому, що спочатку потрібно дочекатися висновків Одеського НДІ курортології. І тільки після цього  розробляти Генплан.

Залишилось незрозумілим чи почула ці аргументи селищний голова.

Вона дещо деталізувала хід розробки Генплану. Спочатку, відповідно до законодавства про регулювання містобудівної документації, вивчаються інтереси власників та користувачів земельних ділянок, розглядаються їх пропозиції і на підставі цього інститут розробляє проект Генплану. Тільки після того кожен мешканець має змогу долучитися і надати свої пропозиції. Обов’язково будуть громадські обговорення.

Кошторис робіт: топографо-геодезична зйомка – 225 тис грн; розроблення Генплану – 400 тис грн;   проведення науково-дослідних робіт щодо обгрунтування визначення природної території Ворзеля курортною – 380 тис грн.

У «Різному» селищним головою були зачитані прізвища 36 осіб, які ввійшли у робочу групу для розробки стратегії розвитку  Ворзеля. На великий подив громадськості туди не ввійшов представник від ветеранів. Голова пояснила, що на сайті Міністерства юстиції ворзельські ветерани як громадська організація не зареєстровані. Ще один неприємний сюрприз чекав активістів  – замість трьох осіб від кожної громадської організації було включено по одному.  Нагадаємо, що ворзельські громадські організації зібрали більше 1500 підписів ворзельців за статус Ворзеля як курорту.

«У мене виникає сумнів щодо роботи цієї групи. Від громадських  організацій взяли по одному представнику, хоча ми ідею курорту пропагуємо і підштовхуємо. Нас, мені здається, трошки обділили увагою. Хоча подивимось, може і там люди мають позитивне бачення», – сказав Юрій Демчук.

 

Повернення до Ворзеля

У 2014 р. згідно з приписами Ворзель передав на баланс Ірпеня свої будівлі двох дитячих садків, бібліотеки та ЦК «Уваровський дім.

Сесія проголосувала за повернення цих об’єктів на баланс Ворзельської селищної ради.  Вони є власністю громади селища. «Бюджетний кодекс у своїх прикінцевих положеннях говорить,  що це можливо», – сказала голова.

Ворзельська влада вважає, що Ірпінь недостатньо фінансує ці заклади, хоча селище перераховує йому достатньо коштів.

«Левова частина видатків залишається в Ірпені. Ми звернулися до Управління освіти і нам надали витрати, які були зроблені у 2017р. Якщо взяти школу, то фінансування з державного бюджету здійснювалося виключно на заробітну плату педагогів», – сказала Лариса Федорук.

Щодо бібліотеки, яка останнім часом на слуху через пропозицію Ірпеня переселити її в «Уваровський дім», то голова сказала, що потрібен офіційний висновок щодо аварійності будівлі, а не просто обстеження.  За весь час там не проводився поточний ремонт.  Книжковий фонд у бібліотеці цікавий і змістовний, тому його потрібно зберегти.

Ділянки для атовців

Сесія відмовила ветеранам АТО Олександру Попову, Олександру Мирончуку та Олексію Іванову у наданні у власність по 15 соток землі для будівництва житлового будинку. Мотивувала відмову тим, що не має детального плану території і що ділянка не є вільною. Це вже не перша відмова цим атовцям.

Олександр Попов віддав селищному голові відзнаку, яку отримав від неї у свій час.

Олександр Мирончук пішов просто з Майдану добровольцем на війну у складі батальйону Айдар і воював до осені 2015. Побував у полоні, де вже прощався з життям, згодом мав кілька поранень, контузій, лежав у госпіталях. І знову повертався у гарячі точки. Останній раз лежав в ірпінському госпіталі, втратив слух на одне вухо. Для війни вже не годиться. Направили після госпіталя на реабілітацію у Ворзель. Відчув, що йому у Ворзелі  краще. Лікарі порадили жити тут. Винаймає з дружиною квартиру. Мріє, що побудує будиночок.

Але на шляху стало, за його словами, те, що хоче землю, а не квартиру. А це йде врозріз з чиїмись планами. На додачу він не місцевий, з Рівного.

Стільки роздано невідомо кому ворзельських ділянок, деяким по кілька разів, а тут якось все це не по-людськи.

ТОВ ПП «Ралекс»

Товариство «Ралекс» звернулося до депутатів щодо продовження оренди земельної ділянки площею 2, 8204 га. Ділянка була надана в оренду у 2008 р. під будівництво багатоповерхових будинків на розі вулиць Ворзельської та Лесі Українки.  Київські забудовники пообіцяли, що збудують, зокрема, комунальний садочок. Згодом права на ділянку перейшли до ворзельського забудовника.

Сесія вирішила надати дозвіл виконкому селищної ради на розроблення детального плану території житлового мікрорайону. Після цього провести громадські слухання і вже тоді подати на розгляд Ворзельської селищної ради.

Фінансування розроблення містобудівної документації здійснюватиметься за рахунок коштів, не заборонених законодавством.

В загальному враження від сесії  оптимістичне. Нарешті з’явилася надія на визначення статусу Ворзеля.

Данута КОСТУРА

Popularity: 4% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code