Наш захисник перед Богом

Данута КОСТУРА

Український світ похоронив 5 червня свого Мудреця. Похоронив з почуттям великого жалю і великої гордості. З Божої ласки ми мали розумного порадника на всі випадки життя: чи йшлося про справи державного рівня, чи особисті.

Блаженніший Любомир залишив для нас величезний духовний спадок. Він давав багато інтерв’ю, проводив велику кількість зустрічей. І всюди – різнопланові запитання. Відповіді на них були завжди щирі, згідно з його моральним законом. Тому істини, які він виголошував, сприймалися більшістю з нас беззастережно.

Для тих, хто мав можливість почути відповіді Блаженнішого на свої запитання, але з різних причин так і не задав, тепер шукатимуть їх у книгах, аудіо-книгах чи відео.

«Бути Людиною», – таку назву носить збірник цитат Блаженнішого Любомира. Блаженніший дає пояснення, що означає для нього це словосполучення – після зустрічі з певною особою, яка справила на вас враження, ви відходити від неї кращим. Ми всі ставали після спілкування з ним кращими, хоча б тому, що спонукав нас задуматись над деякими речами.

Блаженніший Любомир впродовж майже трьох років проводив щотижневі Біблійні читання Патріаршого Товариства Святого Володимира.

«То може є якісь питання?», – промовляв щоразу на Читаннях.

Читав уривки з Біблії отець Олекса Петрів, а Блаженніший без патетики, просто і дохідливо пояснював суть прочитаного з обов’язковим зверненням до отця Олекси: «Може Ви щось додасте, отче?»

Часом ми відхилялися безпосередньо від теми читання і задавали Блаженнішому запитання щодо животрепетних тем. Відповіді завжди були обґрунтовані, докладні, спокійні, як правило, з наведенням аргументацій. Блаженніший володів особливим талантом відповідати на, інколи, не зовсім коректні запитання, не ображаючи нікого. Додавав  особливих барв нашим розмовам і  його гумор – бесіди ставали простими, довірливими.

Після Біблійних читань майже завжди не полишало відчуття умиротворення, спокою на душі. Цей стан хотілось зберігати впродовж тривалого часу.

4 червня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового тисячі людей молилися за упокій душі Блаженнішого Любомира.

Впродовж всього дня нескінченним потоком йшли люди, щоб віддати останню шану Великому Українцю. На площі біля собору демонструвався фільм про Блаженнішого, про Церкву.


Вшанував пам’ять Блаженнішого Любомира і помолився за упокій його душі Патріарх УПЦ КП Філарет.

Блаженніший Любомир заповідав нам молитися і працювати на благо єдиної, вільної, незалежної України. Будемо сподіватися, що в цьому нам допомагатимуть і його молитви.

Данута КОСТУРА

Popularity: 1% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code