Активний громадянин і громадянське суспільство

Данута Костура

Поняття «громадянське суспільство» ввійшло в наш обіг недавно. У нас воно досі не має чітких окреслень. Ми читаємо про сильне громадянське суспільство у європейських країнах, США. Сильне воно вільними громадянами, які створюють у своїх країнах різноманітні громадські організації, асоціації, творчі, конфесійні, спортивні, етнічні спілки. Вони  не є державними структурами. Держава тільки створила умови для їх виникнення, не втручаючись у  діяльність.

 Головним рушієм у справі створення громадських структур є активний громадянин. У кожній країні таких небайдужих є біля 3-х відсотків, які при сприятливих умовах збільшують в рази кількість однодумців.Розумна влада старається співпрацювати з громадськими структурами, розуміючи, що вони своєю діяльністю сприяють вирішенню багатьох питань і проблем.

Ставши відкритими для західних неурядових організацій,  ми дістали змогу ознайомитися ( на жаль, недостатньо) з їх досвідом роботи у соціальній та громадській сферах. Як приклад, можемо навести некомерційну організацію, незалежну від політичних та релігійних течій  – Інтернаціональний Союз  Німеччини. Організація бере на себе велику частину обов’язків власне держави, опікуючись випускниками шкіл, неблагополучними підлітками, людьми похилого віку, інвалідами, переселенцями. Детальніше про діяльність організації, зокрема,  в Україні можна ознайомитись на сайті

 http://www.imounr.org.ua/?p=14669#more-14669   

Більше року тому її представництвом у Києві був проведений семінар, ініційований владою та ірпінським осередком громадської  організації Українська Народна Рада, в якому взяли участь представники від 10 громадських організацій. Тема семінару – « Розвиток навичок громадських організацій щодо співпраці з місцевими органами влади, проектної діяльності та залучення фінансових ресурсів». На жаль, на цьому все так і закінчилося.

Україна не може похвалитися активністю своїх громадян, масовістю волонтерського руху. Даються взнаки наша інертність, байдужість, а ще недовіра до громадських організацій, як до дієвої практичної структури, здатної на практиці втілити задеклароване.

І саме на практичний  позитивний результат була направлена робота Форуму громадських об’єднань, що відбувся наприкінці жовтня в Ірпені. Його провели недавно створений «Фонд громади Ірпеня» спільно з Громадською радою, що діє при виконкомі Ірпінської міської ради. Фонд акумулює приватні кошти, щоб вкласти їх у дієві проекти. На Форумі учасники мали змогу попрактикуватися у підготовці проектів, дотичних до місцевих проблем.

  У Форумі взяли участь біля 40 представників громадських організацій Приірпіння із більше 100 зареєстрованих.  Учасники поділилися досвідом роботи, обговорили проблеми у громадських організаціях, визначили напрямки діяльності.

В Україні працюють структури, покликані активізувати громадян до суспільної роботи. Її представники –енергійні, контактні, з доброю базовою освітою молоді люди пройшли якісний вишкіл  у країнах з сильним громадянським суспільством. У своїй державі стараються донести до населення всю важливість роботи неурядових організацій, дати позитивний поштовх нашому байдужому до всього суспільства.

 Ця молодь знає, вміє і хоче працювати з людьми. Але їй не вистарчає  широкої аудиторії, інформаційних ресурсів. За допомогою тільки електронних медіа не залучиш до добрих справ широкий загал. А не залучивши, ми і надалі будемо пасти задніх у частині нашої налаштованості до позитивних змін, відкритості до світу,  нашої громадянської та національної гідності.

Данута Костура

Popularity: 5% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code