ЯК ЗАБРАТИ БРОДЯЧИХ СОБАК З ВУЛИЦЬ

Данута КОСТУРА

Час від часу в українських медіа піднімається питання про бездомних собак. Особливо, коли вони на когось напали, покусали. І вкотре обурюємося їх кількістю і неспроможністю влади вирішити цю проблему.  А вона не проста. Раніше особливо не заморочувалися – бродячих собак просто відстрілювали. Але повстали захисники тварин, вимагаючи виловлювати їх гуманним способом, стерилізувати, вакцинувати від сказу і  знову повертати туди, де зловили. Захисники стверджують, що після таких процедур собаки, як правило, лагідні.  Дорого, обтяжливо та мало ефективно. Але гуманно. Бо будуть у привичному середовищі і разом з тим захищатимуть свою територію від таких же бездомних, як і вони. Правда, їх життя на вулиці коротке  – близько 3-х років. Захисники кажуть, що якщо стерилізувати всіх собак, як бездомних так і тих, хто має господарів, то проблема бродячих псів може бути вирішена за кілька років.

Україна входить у десятку країн з найбільшою кількістю бездомних собак. Тому по цих параметрах її зараховують до країн третього світу. Не надто приємна градація. У 2017 році намагалися порахувати кількість бездомних псів у різних українських містах. Ось деякі дані: Київ – 2500, Івано-Франківськ – 1120, Тернопіль – 527, Біла Церква – 1079, Суми – 1665, Кривий Ріг – 5192, Маріуполь –  2975.

Згідно з даними Держспоживслужби у 2017 році було покусано бродячими псами і котами у Києві – 1518 осіб, Харкові – 550, Львові – 382. За даними Ірпінського міжрайонного відділу лабораторних досліджень  за 2019 -2020 роки було покусано 490 осіб. 126 осіб отримали щеплення від сказу ( у 2012 році у травмпункт лікарні звернулися 296 осіб, щеплення зробили 93 особам).

ЧОМУ У РОЗВИНЕНИХ КРАЇНАХ НЕМАЄ БРОДЯЧИХ СОБАК

У західних країнах вагомо діє система штрафів. Перш за все там створено єдиний електронний реєстр собак, до якого вносяться всі дані. Якщо пес не зареєстрований, на власника у США чекає штраф від 100 до 3000 доларів, у Європі від 100 до 5000 євро.

Якщо собака опиниться поза домом, на власника чекає штраф 250 – 600 євро. У Німеччині викидання домашньої тварини на вулицю прирівнюється до знущання і карається штрафом у 25000 євро.

У багатьох західних країнах не дозволяється годувати бездомну тварину. В Англії така милосердність може обійтися людині у 2000 фунтів.

У європейських країнах  контролем щодо виконання закону у частині поводження з тваринами наділені поліцейські. Побачивши на вулиці собаку, вони викликають фахівця з вилову і простежують, щоб тварина попала у притулок.  Вони також реагують на сигнали інших людей.  Поліцейським допомагають муніципальні служби контролю та громадські організації.

В Англії  місцевість патрулюється співробітниками служби громадського здоров’я. Підібрану тварину поміщають у притулок, де вона перебуває 7 днів за державні кошти. Якщо за цей час не знайшовся власник, собаці шукають нового господаря. Якщо не знайшли – присипляють (якщо притулок муніципальний).

Притулки

Притулків у західних країнах багато. Фінансуються, в основному, за рахунок пожертв. Якщо хтось хоче віддати туди собаку, доведеться заплатити.

У багатьох країнах власники собак сплачують податки, які йдуть, зокрема, на підтримку притулків. У Відні такий податок становить 72 євро на рік. У Німеччині від 50 євро до кількох сотень ( якщо порода небезпечна).

Широко популяризується  ідея забирати тварин саме з притулків. Вона обійдеться власнику утричі дешевше, ніж цуценя з розплідника. У західних країнах господарям категорично заборонено самовільно займатися розведенням собак.

У США в притулках живуть як виловлені так і «здані» господарями собаки. Їх ніколи не повертають на вулиці. Одних забирають нові господарі, незатребуваних – присипляють.

У Німеччині налічується близько 500 притулків. Існують на пожертви і невелику державну дотацію. Утримання середнього по величині притулку обходиться приблизно в 1 млн євро на рік.

ЯК У НАС ДОТРИМУЮТЬСЯ ЗАКОНІВ І ПРАВИЛ

На жаль, правила і закони для більшості власників собак у нас не працюють. Як і таке покарання, як штраф. Він у нас знущально малий. Так за порушення правил утримання тварин штраф у 2019 році становив від 51 до 85 грн  ( ст. 154 КпАП України).

У Правилах благоустрою кожного ОТГ є розділ про вигул домашніх тварин, де, зокрема, написано:

– Забороняється перебувати з собаками на стадіонах, пляжах, спортивних і дитячих майданчиках, на території шкільних та дошкільних закладів, ринках, купати собак у водоймищах у місцях масового купання людей, інших громадських місцях, де тварини можуть заподіяти шкоду людям чи іншим тваринам.

– особа, яка супроводжує домашню тварину, зобов’язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин;

– прибирати екскременти тварини до сміттезбірників (в під’їздах, ліфтах, на сходових площадках, асфальтних доріжках, парках, вздовж дороги і т.д.).

ЯК ЗАХИЩАТИСЯ У РАЗІ НАПАДУ СОБАК

Не можна бігти, присідати, не слід вдавати, що підбираєте камінь і жбурляєте. Це може спровокувати ще більшу агресію.

Перш за все слід зупинитися, розвернутися до собаки обличчям. Якщо собак декілька – станьте спиною до стіни, дерева, машини.

Якщо є сумка, рюкзак чи  парасоля – тримайте між собою і псом. Якщо можете розмовляти – поговоріть з ним якомога спокійніше.  Повільно відходьте від пса.

Якщо кидається зграя – треба шукати укриття. Бажано кудись залізти – на дерево, капот машини.
Добре мати при собі потужний ліхтарик.  Спрацює, коли на вулиці темно. Електрошокер теж може відлякати. Добре працює газовий балончик з начинкою ОС.

ЩО РОБИТИ ПРИ УКУСАХ ТВАРИН

При важких укусах негайно викликайте швидку медичну допомогу.

Ретельно промийте укус протягом 5 хвилин 20% мильним розчином – в лужному середовищі вірус сказу гине. Для цього слід третину господарського мила розчинити у двох склянках води.

Бажано ізолювати тварину або бодай сфотографувати. Якщо є кровотеча, слід притиснути рану на кілька хвилин стерильною марлевою серветкою.

Обробіть рану 3% розчином перекису водню або 0,05% розчином хлоргексидину, накладіть стерильну пов’язку.

При легких укусах та укусах середньої важкості впродовж дня зверніться в травмпункт, де вам оброблять рану, призначать подальше лікування. При потребі введуть сироватку проти правця.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВЛАСНИКІВ СОБАК

У разі нападу собак на людину власник згідно з законом повинен сплатити у повному обсязі за операції, санаторно-курортне лікування, вартість медикаментів, порваний одяг, тощо.  Сума моральної шкоди від пережитого визначається самим постраждалим.

Якщо собака напав на людину і завдав середніх або тяжких травм, то власник карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, виправними роботами або обмеженням волі до двох років ( ст.128 КК України).

У разі смертельних травм власнику собаки загрожує обмеження або позбавлення волі на строк від 3 до 5років ( ст.119 КК «Вбивство через необережність»).

Якщо збиток був заподіяний бездомними тваринами, то він  повинен відшкодовуватися органами місцевого самоврядування населеного пункту в якому стався напад.

Данута КОСТУРА

 

 

 

 

 

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code