Самбірська Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці

28 серпня, у день храмового празника, самбірська церква Різдва Пресвятої Богородиці  відзначає день коронування Ікони. Ікону привезли у Самбір два грецькі купці у XVII ст.

15 вересня 1727 року ікона заплакала. Після цього  власниця ікони передала її до  храму Різдва Пресвятої Богородиці  (збудований у 1554 р.).Через місяць сльози з’явилися вдруге. Спеціальна комісія визнала ікону Самбірської Богородиці Чудотворною.

У 1928 році, через 200 років після визнання ікони Чудотворною, Папа видав декрет про її коронування. Урочистий акт коронації здійснив 28 серпня у Самборі блаженний священомученик Йосафат Коциловський.

Самбірська реліквія не завжди перебувала у стінах храму.

Під час Першої світової війни, коли московські війська зайняли Львів, парох Франц Рабій вийняв образ з рами і перевіз до Відня. Перед від’їздом отець вставив на місце Чудотворної ікони її дрезденську копію ( копія була виготовлена у Дрездені у 1910 р.).

У червні 1915 р. отець повернувся з іконою до Самбора.

Після початку Другої світової війни сестри-служебниці за дорученням єпископа Йосафата ( Коциловського) перевезли ікону у Перемишль.

28 серпня 1941 року, в день празника Успіння Пресвятої Богородиці, єпископ Йосафат особисто перевіз ікону до Самбора.

Коли червона армія вдруге окупувала ЗахіднуУкраїнку, патріарх Алєксій забажав отримати Чудотворну ікону у подарунок. Було створену спеціальну групу з 11 священників, керівником якої призначили єпископа Михаїла ( Мельника) і його секретаря, протоієрея Володимира Куновського.

7 жовтня 1955 року реліквію повезли у москву. Як виявилося згодом – її дрезденську копію. По дорозі до Києва несподівано помирає протоієрей Володимир Куновський, а 9 жовтня у Києві – єпископ Михаїл ( Мельник). Вважають, що з усієї групи лише вони знали, що Алєксій отримає копію.

У 1996 році ікону віддали на реставрацію. Експерти -мистецтвознавці підтвердили повну автентичність оригіналу. Про оригінал свідчить знищене полотно, стиль написання, фарба, рештки клею на зворотній стороні полотна.

Упродовж сотень років Чудотворна ікона Самбірської Пресвятої Богородиці оздоровляє людей, охороняє, вселяє надію. Щороку тисячі паломників приїжджають, щоб помолитися перед святинею.

Усі ці роки  Чудотворна ікона знаходиться у церкві Різдва Пресвятої Богородиці.

Храм має ще одну реліквію – мощі святого Валентина, перевезені до Самбора у 1759 році. Їх автентичність підтверджує документ від Папи, який зберігається у Римі.

Данута КОСТУРА

Газета «Голос Самбірщини» №33 ( 24112), 26 серпня 2022р.

 

 

 

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code