Ні! Спалюванню листя і трави

Данута КОСТУРА

 

Наближається час весняного прибирання дворів, вулиць, парків, а з ним неминуче паління листя, сухої трави. Бо якось так повелося, що для одних громадян спалювання сухої рослинності є проявом їх господарності. Для інших – це легкий спосіб цієї рослинності позбутися. А з нею, заодно, і всякого непотребу.

А те, що вони посягають на здоров’я людей, ігноруючи закони і приписи, то якось не беруть до уваги. 

У статті 50 Конституції України написано: « Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди».

Для того, щоб довкілля було здоровим, вільним від диму, було прийнято багато законів. Є  багато публікацій на цю тему, але паління продовжується. Наше право на безпечне життя топчеться паліями.

Штрафи

Тому 13 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон № 2339 у якому посилила відповідальність за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу.

Закон суттєво підвищує розміри штрафів.

Згідно із законом:

  • Штрафи за самовільне випалювання рослинності або її залишків: для населення – до 3060-5100 гривень, для посадовців – до 15300-20400 гривень;
  • за підпал трави природно-заповідного фонду: для громадян – до 6120-12240 гривень, для чиновників – до 21420-30600 гривень;
  • за забруднення атмосферного повітря – до 30600-61200 гривень, або обмеження волі до трьох років;
  • за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу – до 91800-153000 гривень, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років;
  • за порушення пожежної безпеки в лісах: для населення – до 1530-4590 гривень, для посадовців – 4590-15300 гривень;
  • за забруднення повітря шкідливими випарами – до 30600-61200 гривень;
  • за пошкодження рослинного покриву – до 91080-153000 гривень

Чим небезпечне паління і дим

При згорянні однієї тони сухих рослин у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. У його складі є чадний газ, вуглець, сполуки важких металів.

Листя вбирає у себе шкідливі викиди з атмосфери. При його спалюванні в аерозольний стан  переходять усі небезпечні для здоров’я речовини. Тліюче вологе листя вивільнює сполуки, які сприяють виникненню ракових клітин.

На присадибних ділянках часто рослини окроплюють пестицидами. Вони, згоряючи, вивільняють у повітря всі токсичні речовини.

Особливо небезпечним є спалювання листя разом з пластиком. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук.

При потраплянні в органи дихання ( поверхня альвеол людини складає близько 100 квадратних метрів), мікроскопічні часточки можуть досягати найглибших ділянок легень і залишатися там надовго.

Дим особливо небезпечний для людей, схильних до алергії, респіраторних захворювань, хворих на астму, хронічний бронхіт. Чадний газ блокує доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з більшим навантаженням, виникає небезпека загострення серцевих захворювань.

Під час спалювання стерні на фермерських полях, сухої трави на придорожніх ділянках гинуть комахи, рослини, мікроорганізми, бактерії,  які утворюють родючий шар землі.

Виникає загроза степових пожеж, перекидання вогню на лісові масиви. Якщо горить на ділянках, через які проходять високовольтні лінії чи трубопроводи, виникає загроза виникнення надзвичайної ситуації. Дим у туманні дні створює смог, погіршується видимість на дорогах.

Як боротися з паліями

Спочатку постарайтеся переконати палія, що спалювання листя, сміття шкодить людині і довкіллю. Якщо порушник не реагує, нагадайте про штраф і  викликайте поліцію – 102. Підставою для виклику поліції є ст. 255 Адміністративного кодексу. Вона зобов’язує  поліцію виїхати на місце спалювання  і скласти протокол.

Крім того, право складати адмінпротокол має Інспекція по контролю за станом благоустрою при ОТГ.

Протокол направляється до адміністративної комісії при виконавчому комітеті  місцевих рад. Справа про адміністративне порушення повинна бути розглянута впродовж 15 днів. Після розгляду приймається постанова. Її копія  протягом трьох днів вручається або висилається особі, щодо якої цю постанову винесено.

Як екологічно позбуватися листя

Компостування листя – найкращий спосіб його утилізації.

Відведіть на своєму обійсті куток, де ви зможете зносити листя, пересипаючи його періодично землею. Можна викопати яму чи обгородити місце для компостування. Якщо там буде тільки листя, то купа дуже скоро, особливо після дощів, зменшиться у рази. Максимум через рік з вашого листя утвориться пухкий компост, чудове удобрення для ваших рослин. Прискорить перетворення листя на пухку землю і біопрепарат, який продається у магазинах.

Часто власник обійстя не хоче займатися компостуванням. У деяких Об’єднаних територіальних громадах підприємства ( як правило, з вивозу твердих побутових відходів),  пропонують громадянам придбати спеціальні мішки ємністю у 3 куби. Туди вони можуть складувати листя з свого обійстя. А наповнивши мішок, зателефонувати на підприємство.  У вартість мішка відразу закладено вивіз листя.

Не намагайтесь у пориві весняного наведення порядку вичистити від листя все, що бачить ваше око. Залиште трохи – це чудовий удобрювач грунту.

Данута КОСТУРА

 

Popularity: unranked [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code